Uitstelgedrag

Maak je dag productiever met een 1-3-5 lijst


Is het plannen van je dag voor jou een uitdaging?

Het plannen van je dag is voor veel van mijn cliënten een hele uitdaging. Het probleem zit hem deels in het leggen van prioriteiten en deels in het gebrek aan overzicht over wat er gedaan moet worden.

Bijna iedereen maakt lijstjes. Denk bijvoorbeeld maar eens aan:

  • boodschappenlijstjes
  • to-do lijstjes
  • bellijsten

Het probleem met al die lijstjes is dat ze heel lang kunnen worden. Ze hebben de neiging om voortdurend aan te […]

De kunst van doelbewust uitstellen: een andere visie op uitstelgedrag

Leestijd ongeveer 9 minuten.

Kun je productief werken door uit te stellen?

Ik heb eerder vele artikelen op mijn blog geschreven over het thema uitstelgedrag. Uitstelgedrag wordt dan ook breed geïnterpreteerd als een negatieve eigenschap van mensen. Uitstelgedrag wordt geassocieerd met luiheid, desinteresse, gebrek aan motivatie en zelfs met een gebrek aan wilskracht.

Rory Vaden neemt in zijn boek ”Procrastinate on Purpose: 5 Permissions to Multiply […]

Zie jij tegen je werk op als een berg? Uitstelgedrag? Zo pak je dat aan!

Heb jij dat ook wel eens dat je tegen je werk opziet als een berg?

Dan sta je niet alleen. Veel uitstellers zakt de moed in de schoenen als ze aan een grote klus moeten beginnen. Ze hebben moeite met het opstarten of ze hebben het gevoel dat ze het allemaal niet kunnen overzien. Of perfectionisme speelt een rol en vinden ze dat ze de onderhanden klus niet kunnen opleveren volgens de kwaliteitsstandaard die ze voor zichzelf hanteren.

De oplossing: breek het […]

Waarom afleiding en gebrek aan focus dodelijk zijn voor je productiviteit

Afleiding en gebrek aan focus zijn de oorzaak van veel ellende

Afleiding is één van de meest voorkomende oorzaken van uitstelgedrag. Afleiding wordt meestal veroorzaakt door externe prikkels maar kan veroorzaakt worden door:

  • het niet goed kunnen concentreren en afdwalen met je gedachten
  • het geen interesse hebben in het onderwerp waar op gefocust moet worden
  • het veel interessanter, nieuw of aantrekkelijk zijn van iets anders
  • en dus externe oorzaken […]

Intermezzo: Welk type uitsteller ben jij? Uitstelgedrag als persoonskenmerk

Herken jij je in onderstaande uitstellers?

Er bestaan vele soorten uitstellers. Van de lijstjesmaker tot de mensen die zich de hele dag in het Internet verkiezen. Op de site van Twenty Pixels staat onderstaande infographic/cartoon.

uitstelgedrag


Herken jij je in 1 van deze types uitstellers? Of heb je helemaal geen last van uitstelgedrag. Misschien zit jouw type er niet bij? Laat hieronder je reactie achter.

Brian Tracy: “Eat that Frog!” – Je uitstelgedrag de baas!

Pak je lastigste werk of klus het eerste aan

(Dit artikel over het boek van Brian Tracy is wat langer dan gebruikelijk. Mijn suggestie is dat je even de tijd neemt om dit artikel in zijn geheel te lezen.)

Pas heb ik nog een fijn boek gelezen van Brian Tracy: “Eat that Frog”. Ofwel vrij vertaald naar mijn collega Niels Gouman: “Een kikker voor je ontbijt”. Wat Tracy voorstaat is, dat je jouw belangrijkste en meest uitdagende taak meteen ’s morgens aanpakt. […]

Waarom je goede voornemens gedoemd zijn te mislukken

De start van het nieuwe jaar is vaak het moment om goede voornemens te maken voor de rest van je leven. Maar waarom zijn veel van die goede voornemens gedoemd te mislukken?

Goede voornemens

Onderzoekers hebben gekeken naar succes percentages van goede voornemens: de eerste twee weken gaan meestal denderend, maar in februari glijden de mensen af en tegen de tijd dat het december is zijn de meesten terug bij af, of nog verder terug gevallen. Waarom houden mensen zich niet aan hun goede voornemens? Zijn ze gewoon slap, weekhartig en lui?

Volgens het Journal of Clinical Psychology maakt ongeveer 50% van alle mensen goede voornemens met de komst van het nieuwe jaar. De top 5 bestaat uit: meer lichaamsbeweging, afvallen, stoppen met roken, beter omgaan met je geld en het verminderen van je schulden.

[…]

Uitstelgedrag: Excuses en smoezen (deel 4)

De smoezen top 10

uitstelgedrag

Je zag het aan Kees in de vorige column. Hij was met zoveel dingen bezig geweest en toch was hij niet begonnen aan zijn belastingaangifte. Hij had vele kleine en grote klusjes gedaan, om vooral maar niet aan de belangrijkste klus te beginnen: het invullen van zijn belastingaangifte. En er gebeurde iets heel bijzonders. Kees was al bekaf voordat hij überhaupt aan zijn belastingaangifte kon beginnen. Hij was doodmoe […]

Uitstelgedrag: Excuses en smoezen (deel 3)

De smoezen top 10

uitstelgedrag

We hebben in deze columns al een paar excuses en smoezen gehad, maar die hieronder beschreven staan komen ook veel voor. In deze column licht ik er drie toe. De volgende keer komen er weer twee en in het laatste “smoezenbericht” zullen we de moeder van alle excuses nader toelichten. Stay tuned … … …

“Ik ben niet in de stemming …”

Wachten tot je in de stemming komt om aan […]

Uitstelgedrag: Excuses en smoezen (deel 2)

De smoezen top-10

uitstelgedrag

In het vorige bericht hebben we twee veelgebruikte excuses (of smoezen zoals je wilt) van uitstellers nader toegelicht.

Uitstellers zijn experts in het verzinnen waarom iets niet gelukt is. Uit alle smoezen hebben we er vorige keer twee uitgewerkt.

In deze column deel 2 van de excuses en smoezen top-10.

Veel leesplezier!

“Ik moet eerst opruimen voordat ik kan beginnen”

In het vooruitzicht van het beginnen met een taak, klus of project, weten sommige uitstellers zich […]

De winkel van Dagaz Coaching & Training is met onmiddellijke ingang gesloten. De site gaat op 30-6 uit de lucht. Volg je nog een cursus dan kun je tot die datum nog toegang krijgen tot je cursus. Voor meer info mail je naar info@dagaz-coaching.nl. Sluiten